5 Feiten over vetten die je moet weten
Welke vetten zijn ongezond en welke niet? Er is nogal wat onduidelijkheid over vetten en daarom heb ik dit maar eens onderzocht. Hierbij mijn bevindingen.
1. Vet heb je nodig!
De algemene perceptie is dat vet alleen maar slecht is. Dat is dus niet het geval! Vet bevat een bron van energie en zelfs vitamine A, D en E. Bovendien bevat het bepaalde vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Vet beschermt je lichaam ook tegen koud. Het is daarom niet gek dat in koude landen mensen wat meer vet consumeren dan in warme landen. Niet gek dus dat de Italianen en Spanjaarden wat minder vet gebruiken bij het kopen.
Vet functioneert bovendien als middel op vitamines op te lossen en te laten absorberen in je lichaam. Helemaal vet vermijden kan dus slecht zijn.
2. Van alle vetten kan je even dik worden
Met 9 calorieën per gram is vet de meest dik-makende ingredient die er bestaat. Afvallen is simpel: krijg minder calorieën binnen dan je verbruikt. Het verminderen van vet inname is dus erg belangrijk. Wat voor vet maakt dus weinig uit. Alle typen vet maken even dik!
3. Verzadigde vetten zijn niet perse slecht
Veel mensen denken dat verzadigd vet schadelijk is. Echter wordt de laatste tijd door veel onderzoekers de relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaataandoeningen in twijfel te trokken.
Wat belangrijk is, is waarmee je verzadigd vet mee gaat vervangen. Uiteraard kan je moeilijk een broodje kaas vervangen met een broodje zonder kaas! Probeer bijvoorbeeld over te gaan op meer pindakaas als belegd dat uit meer onverzadigd vet bestaat.
Vervang je kaas door jam, dan schiet er er ook niet veel mee op. Misschien krijg je geen vetten binnen, maar wel weer een groot portie suikers.
Verzadigde vetten voorbeelden
Waar zit verzadigd vet in? Zie hieronder een lijstje die je moet vermijden:
- Roomboter
- Hard bak en braad vet
- Harde margarine
- Kokosvet
In plaats hiervan kan je gaan voor plantaardige olie zoals zonnebloemolie of olijfolie. Vloeibaar bak en braadvet kan ook, maar ik vind dat weer zo commercieel en kunstmatig. Ik ben er nog niet erg van overtuigd of dat wel zo gezond is. Online kan ik ook weinig (academisch) bewijs vinden dat vloeibaar vet beter is dan gewoon hard vet. Pure marketing misschien?
4. Vermijd transvetten
Zeer sterk bewijst uit onderzoek geeft aan dat transvetzuren slecht zijn voor de ongezondheid. Deze moet je dan ook kosten wat het kost vermijden. Transvetzuren ontstaan door bepaalde verwerkingen van olie. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Het huidige advies van de Gezondheidsraad is om niet meer dan 3 gram per dag te consumeren. Gelukkig zijn de producten tegenwoordig al aangepast. 100 gram margarine bevat bijvoorbeeld maar 1 gram transvet per 100 gram. Toch heb ik er een slecht gevoel bij, want slecht is slecht. Waarom dan niet gewoon volledig vermijden?
Wat ik er wel bij moet zeggen dat transvet ook soms positieve eigenschappen hebben. ‘Vacceenzuur’ is daar een voorbeeld van. Deze wordt in de maag van dieren omgezet in CLA (linolzuur). Onderzoek op dieren wijst aan dat dit de kans op kanker kan verlagen en de weerstand kan verhogen. Er is echter nog meer onderzoek nodig met mensen.
5. Hoe zit het met kokosvet?
Kokosvet behoord ook tot de groep verzadigde vetten en is dus niet zo slecht als andere verzadigde vetten. De hele hype rondom kokosvet is dus pure marketing. Er zijn aanwijzingen dat het de goede hdl cholesterol in bloed verhoogt, maar dit wordt nu sterk in twijfel getrokken. Geloof niet de mythes dat kokosvet minder dikmakend is dan andere vetten. Je wordt er net zo dik van!
Conclusie
Vet is niet perse slecht. Voor een gezonder dieet ga je voor meer onverzadigde vetten en probeer je transvet te vermijden. Ik raad het wel af om dieetmethodes te proberen die de consumptie van vet aanmoedigen. Google maar eens “weinig koolhydraten veel vet diet” of “eet vet wordt slank ervaringen”. Het klinkt allemaal leuk, maar met mate vet consumeren is de gulden middenweg.