Plus size modelling : yay or nay?? En mijn reactie op een plus size model door een andere Youtuber verwerkt.

Plus size modelling : yay or nay?? En mijn reactie op een plus size model door een andere Youtuber verwerkt.

obesity-is-a-disease

Hoi allemaal!

Zoals jullie in mijn vorige post hebben kunnen lezen kan obesitas leiden tot enorme gezondheidsproblemen. Obesitas is een ongezonde staat van zijn die je niet eens meer een staat van welzijn kunt noemen en dat is een vaststaand feit! Nu ben ik al een poosje plus size model Tess Munster aan het volgen op Facebook. In het begin omdat ik dacht ” Wat stoer dat die vrouw dat durft, en is wie ze is en daar trots op is”. Maar sinds ik uit mijn eigen ontkenningsfase gekropen ben over mijn gewicht kreeg ik er een hele andere kijk op, en dat kreeg vervolgens een staartje met duizenden reacties, en zelfs een Australische Youtuber die mijn reactie in haar filmpje verwerkte. Lees vooral verder.

Om voor de meesten van jullie een lang verhaal kort te maken, begin ik met het filmpje van Youtuber “Freelee the banana girl”. Ik had tot vandaag nog nooit van haar gehoord, maar jullie begrijpen de ophef waar het om gaat beter als jullie dit filmpje even kijken waarin ze ook mijn eerste reactie naar Tess laat zien.

 

De spijker op zijn kop!

En voor iedereen die het filmpje niet kan kijken, het ging in de eerste instantie om deze foto van Tess en deze reactie van mij op die foto. Uiteindelijk heeft de foto in het algemeen nu al om en nabij de 5000 reacties.

tess1

Uiteindelijk zag ik spelfouten maar die moeten jullie mij maar even vergeven. De reacties waren overweldigend. Ik ben voor alles uitgemaakt, mensen zeiden dat ik op moest rotten en anderen waren het weer roerend met me eens. Maar de meest zorgelijke opmerkingen zijn toch van de mensen die zeggen dat je met extreem overgewicht nog steeds gezond kunt zijn. Sorry. Maar dat bestaat niet en er is geen dokter op deze wereld die je dat zal vertellen. En zo wel, is het een knap beroerde dokter!

MedicalComplicationsofObesity

Niet echt gezond hè? Anderen begonnen over anorexia, en roken, en hoe slanke mensen ook ongezond kunnen zijn. Allemaal leuk en aardig, maar daar hadden we het natuurlijk niet over. Obesitas is een ziekte. Ik ben persoonlijk in strijd met wat mensen als Tess doen. Namelijk, geld verdienen met hun ziekte. Te koop lopen met hun ziekte, alsof het iets prachtigs is. Nee, je hoeft niet lelijk te zijn als je dik bent. Tess Munster heeft een prachtig gezicht en dat meen ik uit de grond van mijn hart, het is echt een knappe meid. Maar het is wel een knappe meid met zo’n beetje 100 kilo overgewicht, als ik een ruwe schatting moet maken. En ze is maar 1 van de duizenden plus size modellen die probeert te verheerlijken hoe ze eruit ziet.

50443434

Is er iets mis met accepteren wie je bent? Nee. Is er iets mis met jezelf mooi vinden hoe je er ook uit ziet? Nee. Maar ik vind wel dat je als plus size model, een publiek figuur met overgewicht een zekere verantwoordelijkheid draagt om niet alleen op foto’s te gaan staan met andere woorden “Kijk mij eens mooi en dik zijn”, maar ook anderen wijzen op de gevaren van obesitas in plaats van foto’s te plaatsen waar je dan ook nog eens pizza’s en muffins in je giecheltje drukt.

Mijn eigen vrienden, sadly, zien niet echt wat ik probeerde te vertellen en probeer te zeggen. Zij vinden dat ik me met mensen als Tess niet moet bemoeien. Dat is hun goed recht. Echter, ik heb het recht op het uiten van mijn opinie en iedereen die mij kent weet ook dondersgoed dat ik daar niet voor terug deins. Godzijdank begrijpt Freelee PRECIES wat ik bedoelde en ik hoop ook echt dat jullie haar filmpje af kijken!

Wat ik ook heel duidelijk wil maken is dat Tess Munster een populair model is en dat ik haar niet uitscheld of vervloek of wat dan ook. Er staan ook genoeg foto’s op haar pagina die ik heel degelijk vind en in zekere zin is ze wel een hele grote steun voor vrouwen met obesitas die zich ernstig schamen voor hun voorkomen. Mijn reacties, waarvan ik er zo nog wat laat zien, waren erg respectvol als je ze vergelijkt met de walgelijke dingen die mensen riepen na aanleiding van die foto. Iedereen heeft recht op een mening, maar Tess wordt ook gruwelijk uitgescholden onder elke foto en zelfs dood gewenst, en dat verdient ze natuurlijk niet! Dat wil ik even heel duidelijk maken! Omdat de reacties maar door en door gingen heb ik daar nog een aantal keren op gereageerd en wel zo, en nee, ik ben niet altijd even aardig geweest maar ook die kant mag van mij gezien worden! :

 

tess4 tess3

tess8

 

tess7 tess6 tess5

 

En zo ging het on and on. Nogmaals excuses voor de vele spelfouten, maar dit ging in een razend tempo vanaf mijn telefoon. Hier wat reacties van anderen.

reactie4 reactie3 reactie2

reactie6 reactie5

De reacties verschilden enorm en ik heb de hele disrespectvolle eruit gelaten want…iedereen die ook maar iets zei over de gevaren van obesitas kreeg de volle laag. En dit zijn maar een paar van de duizenden reacties.

Terug naar mijn punt. Plus size modelling. Ja, of nee? Ik zeg ja. En nu zullen heel veel mensen het spoor even bijster zijn. Maar ja. Je MAG trots zijn op wie je bent, ongeacht hoe je eruit ziet. Maar als je overduidelijk ziek bent, promoot dat dan niet alleen, maar waarschuw anderen ook. Anders ben je geen goed voorbeeld. En zo denk ik erover. Kom ik even terug op wat mijn vriendinnen vinden van dit gebeuren. Ik wil ze niet met naam en toenaam op de pagina, dus ik noem ze even vriendin nummer 1 en vriendin nummer 2. Dit zijn een paar dingen die vriendin nummer 1 te zeggen had over mijn mening, en dat Freelee mij in haar filmpje verwerkt heeft.

Vriendin nummer 1. 

“Grappig dat je met bericht en naam op YouTube te zien bent .
Let er wel op: zij is niet onpartijdig: ze deelt haar mening over Health, fitness en weight loss.
Zoals ik al tegen je heb gezegd toen we aan de lekkere en gezonde hapjes zaten. Andere mensen moet je echt geen dingen aanpraten omdat jij het licht hebt gezien.
Ik ben heel trots op je dat jij iets aan jouw gewicht en gezondheid gaat doen, maar je mag dat niet van anderen verwachten.
Het dikke model krijgt waarschijnlijk heel veel negatieve berichten over haar gewicht, wie ben jij of wie dan ook om haar naar beneden te halen?
Ik vind je een top wijf, dat weet je hopelijk nu wel maar ik vind dat echt iets waar je voorzichtig mee moet zijn.”

“Ja hoor, maar begrijp wel dat mijn mening niet gaat over obesitas maar over hoe je mensen in hun waarde zou moeten laten, zelfs als je het licht hebt gezien, je 100% zeker weet dat je gelijk hebt en je de wereld en de mensen erin wil helpen.
Denk maar aan gelovigen die hun geloof willen opdringen of aan mensen die gestopt zijn met roken. Snap je?” 

Wat ik jammer vind is dat sommige mensen, en zelfs dus degenen uit mijn directe omgeving denken dat ik Tess omlaag probeer te halen. Nee, dat was niet de bedoeling. Degenen die haar voor elk zeedier in de zee uitmaken en dingen die ik niet eens hardop kan en wil zeggen, die probeerden dat wel. Ik wil slechts mijn ervaringen en mijn mening delen, niet iemand onderuit trappen. Ook wil ik niemand iets opdringen. Als mensen willen roken, drugs gebruiken, dik willen zijn, moeten ze dat zelf weten. Maar als ze gaan zitten beweren dat het gezond is en er niks mis mee is, dan heb ik daar wat op te zeggen.

Vriendin nummer 2. 

” Je haalt haar naar beneden door haar te bekritiseren op haar eigen pagina waar ze haar eigen lijf laat zien omdat ze er trots op is. Jij vult voor haar in wat haar intenties zijn en beslist wat zij zou moeten uitstralen… dat zei ik vanmiddag ook al.. ben blij dat ik niet de enige bent die zo denkt. Het is niet aan jou om te bepalen wat haar intenties zijn en of deze wel of niet goed zijn Miran.. het gaat niet zozeer om je boodschap maar om de manier waarop..” 

” Je wat minder aantrekken van wat anderen van jou vinden betekend niet dat je opeens almachtig bent en anderen onderuit moet proberen te halen..omdat zij een andere overtuiging heeft. En dit is geen kwestie meer van het hebben van een mening. Wat jij doet is zoals ik hierboven al zei, beslissen voor haar wat haar intenties zijn en bepalen wat zij zou moeten uitstralen. Jij kan een andere mening hebben en je kan de gevaren van obesitas gevaarlijk vinden en je kan vinden dat daar meer bekendheid over moet komen. Dat is je allemaal goed recht en sterker nog dat ben ik volledig met je eens. Maar het is niet aan jou om te bepalen of zij met trots haar lijf mag showen of niet en wat zij daar wel of niet voor een boodschap mee zou moeten uitstralen. Dat heeft niets met een mening of een ‘verschil’ te maken. Dat zijn hele normale basis normen en waarden.” 

healthy-livin

Ik heb overigens toestemming van beiden gevraagd om dit op de blog te plaatsen want ik wil ook mezelf niet verheerlijken, er zijn mensen die het nu eenmaal niet met me eens zijn, of half. Maar eigenlijk voel ik me redelijk onbegrepen. Mensen zullen altijd reageren op iets dat ze controversieel vinden en zo ook ik. Voor mijn gevoel heb ik er niemand mee willen kwetsen, maar het is heel moeilijk om een groep dwarse Amerikanen te vertellen wat je bedoeld als ze het gewoon niet willen lezen, haha. Er zijn in het verleden overigens genoeg foto’s van dit model geweest waaronder ik vol lof gereageerd heb omdat ze dan een mooie outfit droeg en zoals ik al zei, deze dame heeft echt een prachtig smoeltje!

Desalniettemin ben ik niet bang voor het uitspreken van mijn mening die voortvloeit uit ervaring. Hoeveel mensen er in die post wel niet beweerden dat overgewicht niet ongezond is, is op zijn zachtst gezegd zorgelijk en een teken dat mensen beter geïnformeerd moeten worden over obesitas. Om maar niet te spreken over de verschillende oorzaken. Want “ieder pondje gaat door het mondje” gaat denk ik maar op voor 80% van de gevallen. De overige 20% van de mensen met ernstig overgewicht heeft een ziekte die dat veroorzaakt of slikt medicijnen die als bijwerking ernstige gewichtstoename hebben, denk alleen al aan Prednison.

En uiteraard is geen enkele eet ziekte geoorloofd of gezond, of iets om te promoten. Ook anorexia niet, ook boulimia niet. Er zijn diverse websites om het uitgemergeld zijn op te hemelen en ook de bekende “pro-ana” websites die je eigenlijk vertellen hoe je zo (ziekelijk) dun mogelijk kunt worden. Op zulke sites vindt je teksten als deze, die dan weer het andere uiterste zijn.

chant

Nou nee, hier bedank ik ook voor. Of dit plaatje.

pro-ana231

Ja, een dodelijke lifestyle. En toch gaan er veel minder mensen dood aan de gevolgen van ondergewicht dan aan de gevolgen van overgewicht.

Ik wil graag een verschil maken, al is het maar voor 1 kind, of 1 volwassene die dreigt ernstig overgewicht te krijgen of niet meer kwijt te raken. En wanneer je je inzet voor een doel zullen er altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de manier waarop je dat doet. Ik hoop dat ik in elk geval binnen mijn gemeente in de toekomst iets kan betekenen, al is het maar een groep kinderen voorlichten over de gevaren van teveel snoepen, en morbide obesitas.

Als laatste wil ik echt even kwijt dat een maagoperatie niet de easy way out is. Er gaan nog steeds mensen binnen 10 jaar na de operatie dood aan complicaties. Je moet na die operatie je gezondheid nauw in de gaten houden en je blijft je leven lang onder controle bij een specialist. Met dus het risico op een crisis complicatie waar je lang na de operatie nog steeds door kunt sterven. Het is niet als touwtje trekken op de kermis, altijd prijs. Het is een langzame, pijnlijke en moeilijke weg, en ik zou bijna willen zeggen een gevaarlijke gok, in de hoop op een beter leven. Het heeft voor en nadelen. Maar ik hoorde laatste op televisie iemand een prachtige statement maken, en dat is degene waar ik mij aan vast houd.

“I’d rather die, standing on my feet, than having to live on my knees” 

WhySurgeryChart GastricByPassSurgeryComplications

Bottom line mensen. Ik blijf bij mijn standpunten. Ongeacht of mensen dat leuk vinden. Want mensen vinden toch altijd wel wat. Ik ook. En ik zie het gevecht tegen obesitas in landen als Amerika echt heel somber in. En het aantal maagoperaties in dit land stijgt ook elk jaar weer meer en meer. Het wordt hoog tijd dat er echt wat aan zou gebeuren. Als sigaretten waarschuwingen bevatten voor je gezondheid, waarom een happy meal dan niet?

Just think about it….

Ik heb Freelee uiteindelijk nog een reactie gegeven onder de video:

freeleereactie

Vanaf volgende maand op Expressing-Beauty, weer lekker smeerseltjes, shampoos en andere lekkere producten! Maar soms moet je ook even serieus kunnen zijn!

MIRANDA

 

 

 

4 gedachten over “Plus size modelling : yay or nay?? En mijn reactie op een plus size model door een andere Youtuber verwerkt.

  1. Wauw, ik kan alleen maar zeggen hoe veel respect ik voor je heb! Je slaat de spijker op zijn kop. Mensen die dat ontkennen, willen het gewoon (nog) niet zien. Je mag trots op jezelf zijn!

  2. Het gaat altijd in extreme. Wat steviger dan een gemiddeld persoon mag van mij wel, maar zodra het ziekelijk dik is, dan vind ik inderdaad dat het niet echt een rolmodel zou moeten zijn.

  3. En toch he, was ik niet ongezond. Mijn bloeddruk was perfect, suiker was goed, geen apneu, niks van dat alles. Maar dat zou er allemaal wel gekomen zijn uiteindelijk, daar ben ik van overtuigd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.