Taboe topic : Horror menstruaties by Miranda

Taboe topic : Horror menstruaties by Miranda

Maandverband_en_tampons_JPG_klein

 

Hoi allemaal!

De een wandelt erdoorheen alsof het niets is, en de ander heeft er echt onder te lijden! Ik heb het over ongesteld zijn. Maar wat kun je nu doen als je er zo’n last van hebt dat het je beperkt? Als ervaringsdeskundige in deze materie (Lees : menstruatie-lijder) leek het me een goed idee om wat tips te geven! 

Ook ik heb een scala aan klachten voor-en tijdens mijn menstruatie. Een week van tevoren krijg ik steken in mijn onderbuik, word ik sneller moe en als het er eenmaal is krijg ik ook hoofdpijn en gewrichtspijn , erge krampen en de neiging tot flauwvallen. Vroeger kreeg ik hiervoor van mijn huisarts al een middel dat nu gewoon te koop is bij de drogist: Naproxen. Je kunt dit middel voor een paar euro los kopen, maar het zit bijvoorbeeld ook verwerkt in Aleve Feminax. De reden dat ik dit middel erg fijn vind is omdat het gewoon echt mijn pijn wegneemt en lekker lang zijn werk doet. Je mag er maximaal 3 per dag.  Denk er wel even om erop te letten of je misschien overgevoelig bent voor 1 van de bestanddelen alvorens dit soort middelen in te nemen.

9348_8713091026959_09d612c6fcc2bef5f6ecc44f6da6d1f8aa853fc7

 

De tweede alom bekende tip is een warmtebron op je buik te leggen op het moment dat je daarvoor in de gelegenheid bent. Denk aan een kruik of een kersenpitten zak.

kruik

 

Ik ben erachter gekomen dat het bij mij beter werkt om de warmtebron op mijn onderrug te doen, dus wellicht is dat ook een tip! Deze dingen hoeven niet duur te zijn, een kruik heb je al gauw vanaf een paar euro en een kersenpittenzak is iets duurder , maar ook daar zijn goedkopere varianten van!

 

De volgende tip heeft ook weer met warmte te maken. Het helpt gewoon erg goed tegen kramp! Ook het nemen van een warme douche of een lang warm bad kan dus ontzettend helpen!

piccolo-duo

 

 

 

De volgende tip is : Neem voldoende beweging en sport als het kan een beetje. Sporten staat erom bekend een helende werking op het lichaam te hebben. Iemand in een fit lichaam zal over het algemeen minder snel pijn ervaren en moe worden. Je hoeft hiervoor niet eens je huis uit, op Youtube staan diverse leuke work out videos!

sports

 

 

De anticonceptiepil is een middel dat ook veel wordt ingezet tegen menstruatiepijn! (Of de prikpil, Nuvaring, spiraaltje etc.) Mocht je geen anticonceptie gebruiken en hele erge zware menstruaties hebben dan is dit zeker iets om met je huisarts te bespreken!

anticonceptie

 

 

De laatste tip die ik heb is om gewoon even extra lief voor jezelf te zijn in deze week (of langer). Mensen kunnen makkelijk zeggen :” Het hoort er nu eenmaal bij als je een vrouw bent.”, maar dat maakt het niet leuk om gedwongen te moeten creperen van de pijn en alle andere ongemakken die erbij kunnen komen kijken! Probeer dus je rust te nemen, trakteer jezelf op iets lekkers en plof  ’s avonds met een dekentje, kruikje en leuke film op de bank!

Wanneer menstruatie klachten echt voor problemen zorgen, zoals dat je bijvoorbeeld zoveel pijn hebt dat je niet naar je werk kunt of naar school, neem dan echt even contact op met je huisarts. Die kan je als het nodig is doorsturen naar een gynaecoloog. Het kan namelijk zijn dat er een medische reden is voor je pijn. Aarzel niet om een afspraak bij je dokter te maken, daarvoor zijn dokters immers.  In sommige gevallen is het namelijk nodig om een kleine ingreep te ondergaan om van je pijn af te komen. Heb je veel last van doorbraakbloedingen en “spotting” ? Ook dit is een reden om eventjes te bellen naar een arts.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips. Hebben jullie nog aanvullende tips?

386320_2797847906368_1305886018_n

 

 

 

4 gedachten over “Taboe topic : Horror menstruaties by Miranda

  1. Ik ben geen mens meer als ik mijn menstruatie heb, nu mag ik ze niet meer krijgen echter. Door de intense pijnen (tot flauwvallen toen) ben ik bij een aantal dokter geweest die endometriose vaststelden bij mij. Dus baarmoederweefsel (hetgeen dat bloedingen veroorzaakt) zit bij mij ook buiten de baarmoeder met bloedingen in mijn buikholte tot gevolg en ontsteking daardoor in mijn buikholte. Ik vind het verschrikkelijk dat sommige vrouwen zo veel last hebben. Menstruatie pijn (zeker wanneer je ernstige endometriose pijn) is eigenlijk weeën dat je hebt (maar dan vaak ik mindere mate). Waarom altijd vrouwen de lastige zaken en mannen niets. Mannen hebben nu echt eens geen een nadeel vind ik

    1. Enorm vervelend lijkt mij dat! Ik krijg dit jaar ook een onderzoek. Het schijnt namelijk zo dat het het ergst is bij vrouwen tussen de 15-24 jaar, maar ik word 26 volgende maand en er treed geen verbetering op helaas!

  2. Pff vervelend als je er zo veel last van hebt! Ik heb wel altijd erge rugpijn en buikpijn, maar ik kan er nog wel gewoon mee werken. Dan duik ik savonds gewoon de bank op, eet ik chocola en doe ik verder niks haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.