Hoe kom je uit een dip/depressie?

Hoe kom je uit een dip/depressie?

DSC_0302

Hallo iedereen,

Een taboe zou het niet meer mogen zijn : een depressie. Een heel erg groot deel van onze wereldbevolking lijdt aan depressies en depressie stoornissen, en farmaceuten verstrekken miljoenen, misschien zelfs miljarden medicijnen voor dit gegeven elk jaar, over de hele wereld. Maar wat is er nu belangrijk, als je deze langdurige dip hebt? Wat kun je zelf doen, om er weer uit te komen?DSC_03041 : STEL PRIORITEITEN!

Mensen met een depressie hebben al gauw het gevoel dat ze falen, omdat ze in hun hoofd van alles willen doen en soms echt alleen maar op bed kunnen liggen. Ik heb al zo’n beetje mijn leven lang ervaring met een depressieve stoornis, en ik heb geleerd om elke dag 1 of 2 doelen te stellen. Naast je dagroutine die geldt als je een moeder of vader bent, stel je dus een doel. Vandaag doe ik de afwas. Of , vandaag ga ik stofzuigen, en een stuk wandelen. Je zult zien, dat van het een letterlijk het ander komt en het heel motiverend kan werken om de chaos in je huis (als je die hebt) en in je hoofd weer een beetje in goede banen te leiden.

2: VRAAG HULP!

Of je nu bij je huisarts aan de bel trekt, een psychiater, je vrienden, familie…doe het! Laat weten dat het NIET goed met je gaat, Het is erg belangrijk dat mensen het weten. Misschien kunnen ze je niet meteen helpen, misschien hebben ze niet gelijk alle antwoorden, maar ze kunnen je wel steunen! Dat kan al een wereld van verschil maken.

3: MAAK EEN DAGSCHEMA!

Als je er weer aan toe bent, je komt weer wat vaker van de bank, lacht wat meer, maak dan een dagschema. Bepaal hoe laat je ongeveer aangekleed wilt zijn en wilt hebben gegeten ’s morgens, dan ben je al een heel eind. GA UIT JE PYAMA! Een hele belangrijke!

4: GA NAAR BUITEN!

Je moet echt naar buiten. Het kan me niet schelen of je binnen je gordijnen dicht houdt, elke dag even naar buiten, even een loopje naar de supermarkt of het park is essentieel om uit je dip te raken! Misschien wil je niet, maar dwing jezelf. Niet alleen moet een mens elke dag beweging krijgen, maar ook is de natuur helend.

DSC_0305

5: SCHRIJF JE GEVOELENS VAN JE AF, OF TEKEN.

Koop een dagboek, kladblok, schetsboek…potloden, stiften, houtskool, wat je ook maar nodig hebt en get it out there! Schrijf op wat je denkt en voelt, of teken het. Je kunt ook een WordPress site mken en die desnoods afschermen zodat het jouw online dagboek wordt en jij de enige bent die het kan lezen. Wees geen binnenvetter. Maak van je hart geen moordkuil.

6: ZOEK LOTGENOTEN, MAAR MET MATE!

Op social media gebied zijn er veel Facebook groepen en forums en dergelijke waar je lotgenoten kunt vinden. Dat is een voordeel, want je vindt veel erkenning. Maar pas op! Op die groepen vindt je ook suïcidale mensen en mensen die met hele heftige dingen kampen als verslavingen en automutilatie, en dat kan een “trigger” zijn, een aanleiding, om jou op verkeerde ideeën te brengen of jouw depressie te versterken.

DSC_0290

7: ZOEK EEN HOBBY!

Nee, dat is niet lullig bedoeld, het werkt echt. Ga schilderen, kussentjes naaien, haken, breien, gedichten maken, sieraden maken, en ga zo maar door. Ga dingen doen die er uiteindelijk voor zorgen dat je een voldaan gevoel hebt en trots bent op jezelf.

8: GEEF JEZELF TIJD!

Herstellen van een (terugkerende) depressie kost tijd. Weet, dat dat geen schande is. Weet, dat je geen loser bent als jouw depressie maanden duurt. Weet, dat je er niet voor gekozen hebt en het niet expres doet. Maak geen deadline voor jezelf in de zin van, wanneer je in april depressief wordt, moet het in juli weer over zijn van jezelf. Helaas, zo werkt het niet. Vergeef jezelf. Dit is niet jouw schuld.

9: GA OP TIJD NAAR BED!

Ja, het is moeilijk, ik weet het. Maar zeker wanneer je een depressie hebt, maak je het vaak vele malen erger door de hele nacht wakker te blijven en uiteindelijk overdag aan je slaap toe te moeten geven en zo je dag en nacht ritme omdraait. Het is al wetenschappelijk bewezen dat dit op de lange termijn zelfs schadelijk is voor je gezondheid. Mag het helemaal niet? Jawel, in het begin van een depressie zou ik zeggen, slaap wanneer je wilt. Je lijf en brein heeft het dan ook nodig, de rust. Maar probeer langzaam aan toch weer uiterlijk om 23:00 naar bed te gaan en uiterlijk om 08:00 weer op te staan.

10: TREK JE NIKS AAN VAN OORDELEN VAN ANDEREN!

“Joh, ben je nou nog zo down?”. “Wat heb jij nou om zo depri over te zijn?”. “Kom op, gewoon genieten!”. En zo kan ik nog veel meer dingen opnoemen die je waarschijnlijk zult horen uit je omgeving of zelfs van je eigen familie. En dat doet pijn. Mijn ervaring is, wacht niet te lang met uitleggen wat er aan de hand is. Vertel mensen wat er gaande is. Begrijpen ze het dan nog niet? Dan is het HUN probleem en heb jij alle recht om hen te vermijden als ze geen respect tonen voor je situatie. Zulke mensen heb jij namelijk NIET nodig in je leven!

DSC_0265

Ik hoop dat deze tips al een beetje helpen. Heb jij een depressie probleem? Zit je vast met jezelf? Begin eens met leren te houden van de persoon in de spiegel. En nogmaals, geef het tijd. Kies je eigen pad! Succes!

DSC_0012

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.