Ik heb OSAS, maar, wat is dat nu eigenlijk?

Ik heb OSAS, maar, wat is dat nu eigenlijk?

DSC_0523

Wat is dat voor een apparaat? Dit apparaat is een CPAP, en komt in allerlei soorten en maten, maar doet in leken taal hetzelfde. Namelijk, de gebruiker tijdens de slaap voorzien van zuurstof zodat deze stopt met te veel, te vaak en te lang stoppen met ademhalen tijdens de slaap. Ik kreeg in oktober na een slaaptest te horen dat ik tussen de 20-40 keer per uur stopte met ademhalen tijden mijn slaap met als langste tijd 13 seconden. Jullie kunnen je voorstellen dat zoiets een hele aanslag is op je lichaam. Je wordt doodmoe wakker, vaak met een enorme droge mond, hoofdpijn, je snurkt vaak als een bouwwerker en ga zo maar door. Ik kreeg de neuskap, die speciaal gemaakt is voor vrouwen. (Er is er ook 1 voor mannen, die is wat groter). Naast de neuskap is er ook nog een fullface kap, of een klein slangetje met ingangen die in de neus gaan. Naast de CPAP is er ook nog een soort beugel die ’s nachts je onderkaak naar voren drukt om meer ruimte in de keel te maken. Maar, hoe krijg je nu eigenlijk slaap apneu?

Ik ga nu even een hele simpele ziel zijn en jullie verwijzen naar deze zeer duidelijke informatieve site waar apneu uitgelegd wordt, de verschillende vormen, oorzaken, gevolgen en behandelingen. Waarom deel ik dit? Er zijn ontzettend veel mensen die met ernstige apneu kampen en het niet weten. Je kunt je voorstellen dat een langdurig gebrek aan zuurstof de hersenen enorm kan schaden. Dit proces is omkeerbaar, door je apneu te laten behandelen!

DSC_0517_20150411031251753

Nee, sexy is het niet. Maar dit technologische hoogstandje zorgt ervoor dat ik niet meer snurk en minder dan 2 keer per uur stop met ademhalen. De grens voor elk mens ligt voor 5 keer per uur dus hij werkt als een tierelier! Wat voor klachten kom je tegen als je slaap apneu hebt?

Periodes van luid snurken gevolgd door een apneu (stilte) en vervolgens luid gesnuif of snakken naar adem, voordat de ademhaling weer begint
buitensporige slaperigheid overdag
overdag, tijdens rustige momenten, in slaap vallen
stemmingswisselingen, kort lontje
‘s ochtends hoofdpijn
hoge bloeddruk
hartkloppingen
concentratieproblemen, vergeetachtigheid
depressiviteit, angstgevoelens
verminderde zin in seks en/of impotentie
rusteloze benen
ontwaken met een hele droge mond
vaak moeten plassen gedurende de nacht
nachtzweten
spierpijn
angstdromen
andere onverklaarbare lichamelijke klachten

Nee, niks om vrolijk van te worden! En nogmaals, de specialisten denken dat er veel meer mensen slaap apneu hebben dan degenen die al officieel behandeld worden. Heb je vermoedens dat je in dit plaatje past? Neem dan contact op met je huisarts voor een slaap test. Dit kan gewoon thuis. De volgende dag breng je alle apparatuur weer naar het ziekenhuis en vrij snel erna weet je waar je aan toe bent!

Zorg voor jezelf!

10308233_10203777800986510_5692839897766344209_n

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.